Owoce cytrusowe – zdrowe i orzeźwiające propozycje na lato
Owoce cytrusowe wywodzą się z tropikalnych i subtropikalnych terenów. Obecnie uprawiane są aż w 64 krajach świata. Cechuje je przede wszystkim duża zawartość witaminy C i kwaśny smak. Latem cytrusy idealnie sprawdzą się w roli orzeźwiających przekąsek. W Polsce najpopularniejsze gatunki to min. pomarańcze, grapefruity, mandarynki, cytryny i limonki, ale dostać możemy również bardziej egzotyczne gatunki, takie jak kumkwat czy pomelo.
Cytrusy można z powodzeniem hodować w domowych warunkach jako rośliny doniczkowe, jeżeli będziemy dobrze sprawować nad nimi opiekę to możemy doczekać się dorodnych owoców. Niestety rośliny cytrusowe nie należą do najłatwiejszych w uprawie i wymagają wprawy oraz doświadczenia.
Historia cytrusów
Przypuszcza się, że drzewka cytrusowe były uprawiane już 4 tysiące lat temu, w górskich Himalajach. Wtedy owoce cytrusowe były niezwykle cenne, a dostęp do niej mieli tylko wysoko postawieni dostojnicy. Ten luksusowy towar eksportowy transportowany był Jedwabnym Szlakiem.
Do Europy cytrusy zostały sprowadzone w IV wieku p.n.e., w wyniku ekspedycji Aleksandra Wielkiego Macedońskiego do Persji i Indii. Kolejne importy drzew cytrusowych wiązały się z wyprawami krzyżowymi z XII wieku.
W Polsce cytrusy pojawiły się dopiero w okolicach XV wieku., świadczą o tym archiwalne dokumenty z tego okresu. Przybycie królowej Bony do Polski spowodowało zwiększenie skali importu cytrusów, aż do XVI w. przybywały one drogą lądową z Hiszpanii i Portugalii.
Właściwości owoców cytrusowych
Owoce cytrusowe zawierają w sobie istotne dla ludzkiego organizmu przeciwutleniacze, takie jak apigenina i naringenina. Poza tym popularne cytrusy są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, poprawia wchłanianie żelaza i pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji.
Znajdziemy w nich także dwa rodzaje błonnika – rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Ten pierwszy redukuje poziom szkodliwego cholesterolu, co znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Błonnik nierozpuszczalny natomiast, wspiera nasz układ pokarmowy i pomaga przy kłopotliwych zaparciach.
Cytrusy – przepisy
Cytrusy, takie jak grejpfrut, pomarańcza i mandarynka można z powodzeniem jeść na surowo jako zdrową przekąskę. Jednak jeśli nie chcemy spożywać ich w takiej formie, warto przygotować z nich sok – wystarczy zaopatrzyć się w wyciskarkę do cytrusów żeby codziennie cieszyć się pysznym napojem ze świeżych owoców.
Sok z cytryny możemy dodawać do wody, taki napój jest bardzo orzeźwiający i pobudza nasz metabolizm, a także pomaga na zgagę. Jeśli zależy nam na podniesieniu odporności warto pić wodę z miodem i cytryną.
Latem, w roli przystawki, możemy zaserwować gościom sałatkę z dodatkiem wybranych przez nas cytrusów. Szczególną popularnością cieszy się sałatka z pomarańczą, która doczekała się wielu różnych wariacji, a szefowie kuchni dodają do niej najbardziej wymyślne dodatki, takie jak: ser pleśniowy, rukola czy granat.