Sportowy Styl
Witamy, Gość
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?
O:Po ulicy czy po górkach? (1 wejść) (1) Gość
Bieganie & rolki
W dół Odpowiedz Ulubione: 0
TEMAT: O:Po ulicy czy po górkach?
Anulka Gal (Użytkownik)
Nowy
graphgraph
Użytkownik offline Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Po ulicy czy po górkach? 2 mies. temu  
Zaczełam się ostatnio zastanawiać gdzie lepiej biegać, po twardych chodznikach, czy po jakiś leśnych ścieżkach? Wiem, że bieganie po asfalcie źle wpływa na kolana i na stawy, ale właściwie od czego to zależy? Z kolei jak biegam po scieżkach to obawiam się, że pojawi się jakiś korzeń drzewa czy kamien, a to z kolei spowalnia tempo mojego biegu. Gdzie Wy biegacie?

Zgłoś moderatorowi   Zaloguj się Zaloguj się  
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
archi (Użytkownik)
Nowy
graphgraph
O:Po ulicy czy po górkach? 1 mies., 3 tygodni(e) temu  
Najlepiej jest biegać po bieżni, która jest przystosowana i ma odpowiednie podłoże, ale oczywistym jest, że nie każdy ma taka możliwość. Więc na drugim miejscu są leśne ścieżki, a na ostatnim ulice. jednak wiadomo jakie są realia i wielu z nas biega tam gdzie może i tak gdzie ma najbliżej. Zatem jedynym wyjściem jest kupić odpowiednie buty do danego podłoża, ponieważ systemy amortyzacyjne w jakie są one wyposażone w dużym stopniu chronią nasze stawy.

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Celina (Użytkownik)
Nowy
graphgraph
O:Po ulicy czy po górkach? 1 mies., 2 tygodni(e) temu  
Ja niestety wyłącznie po asfalcie. Realia, o których pisze archi, są niestety takie a nie inne i gdybym miała biegać po bardziej miękkich gruntach, musiałabym najpierw ładnych parę kilometrów do nich dojechać. Na systemach amortyzacyjnych się nie znam, wiem natomiast, że świetnie się sprawdzają grube podeszwy - ja w takich właśnie biegam. Moje nogi zdecydowanie wolą tego typu obuwie. No i musi być miękkie oczywiście, sztywne odpada w przedbiegach.
Co do asfaltu, to to, że jest najgorszą opcją na bieganie wynika z tego, że silnie dociążasz stawy przy styku stopy z podłożem. Ziemia jeszcze jako tako amortyzuje, a asfalt jest bezlitosny.
Co do tych systemów amortyzujących - wiecie coś więcej? piszcie proszę, chętnie dowiem się czegoś w temacie

Kotopaxi (Użytkownik)
Nowy
graphgraph
Ja również bardzo chętnie się dowiem czegoś na temat systemów amortyzacyjnych, bo zastanawiam się czy to nie jakiś pic na wodę, który jest odpowiedni tylko dla jakiegoś wąskiego grona biegaczy.

Natomiast odnosząc się do postawionego głównego pytania odpowiem w ten sposób: zdecydowanie lepiej biegać po ścieżkach. Nie wiem skąd się biorą te obawy o pojawiające się znienacka korzenie. Patrzenie pod nogi w dużej mierze rozwiązuje sprawę Poza tym znając stan naszych ulic i chodników naprawdę nie mam większego zaufania do takich nawierzchni. Mój znajomy zwyczajnie sobie szedł i natrafił na ruchomy fragment kostki, przez który się potknął i przewrócił. Wprawdzie nic mu się nie stało, ale gdyby biegł mogłoby być inaczej.

Magdaaa (Użytkownik)
Nowy
graphgraph
Jeśli chodzi o systemy w bitach to nie znam się na tym dokłądnie, ale wiem, że na pewno dużo dają. Od momentu jak kupiłam buty do biegania z podeszwą gel'ową o wiele mniej mnie bolą kolana no i całkowicie lepiej się stopa w nich układa. Czuję to w szczególności gdy biegam po asfalcie lub innej twardej powierzchni. Poza tym buty do biegania mają troszkę szerszą podeszwę od zwykłych adidasów co również powoduje lepszą stabilizację. Należy tylko pamiętać żeby przed kupbem butów wiedzieć jak stawiamy stopy (na zewnatrz czy do wewnątrz) Myślę, że przydatny tutaj będzie artykuł o butach do biegania (http://www.sportowystyl.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=774&Itemid=18)

Do góry Odpowiedz
Polish Version - JoomlaPL.com .::. Powered by FireBoardPobierz nagłówki ostatnich postów.
Logowanie

Innowacyjna Gospodarka INNOWACYJNA GOSPODARKA
NARODOWA STRATEGIA SPÓJNOŚCI
UNIA EUROPEJSKA
EUROPEJSKI FUNDUSZ
ROZWOJU REGIONALNEGO
Unia Europejska